25.04.2018 Uređenje dvorišta

U Prihvatnom centru Principovac je u petak, 20. aprila organizovana akcija uređenja dvorišta ispred centra. Posađeno je cveće i drveće, ofarbane betonske žardinjere, uređen travnjak i obavljeni brojni drugi poslovi.

U ovom centru je smešteno oko 120 migranata i izbeglica iz Avganistana, Iraka, Sirije i drugih zemalja. Na putu za Zapadnu Evropu oni su se u Srbiji zadržali duže nego što su očekivali, zbog zatvorenih granica i sve težeg i sporijeg načina da se one pređu. Mnogi mesecima, a neki i duže od godinu dana, žive u ovom centru koji se nalazi na samoj granici sa Hrvatskom. U Principovcu su im obezbeđeni osnovni uslovi za život - smeštaj, tri obroka dnevno, zdravstvena zaštita i obrazovanje - deca pohađaju nastavu u lokalnim osnovnih školama.

NSHC u Principovcu svakodnevno prati distribuciju obroka koje obezbeđuje CARE, a tri puta nedeljno organizuje sportsko-rekreativne i okupacione aktivnosti. Jednom nedeljno obezbeđujemo i časove nemačkog jezika, a sve uz podršku GIZ-a.

U akciji uređenja dvorišta učestvovali su zajedno migranti i osoblje organizacija koje rade u ovom centru: Komesarijat za izbeglice i migracije koji upravlja centrom, NSHC, Crveni krst Šid, Caritas, SOS Dečija sela Srbija, Balkanski centar za migracije, Čovekoljublje i drugi.

NSHC je za akciju obezbedio sadnice cveća i jednu ukrasnu tuju, kao i saradnike koji su učestvovali u radovima.