Mladi promoteri – Unapređenje razumevanja, izgradnja interkulturalnih kompetencija

NSHC u partnerstvu sa organizacijom Syri i Vizionit iz Peći i Udruženjem nastavnika i učenika engleskog jezika SOL iz Šapca realizuje ovaj projekat u periodu od 1. jula 2018. do 31. marta 2019. Projekat je finansiran od strane Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO).

Etnička i kulturna različitost čini istorijsko nasleđe našeg regiona, a mi je želimo u ovom projektu promovisati i koristiti kao resurs za mlade i njihovo interkulturalno sticanje znanja.

Ideja na osnovu koje je nastao projekat bila je da se okupe mladi ljudi iz nekoliko opština i gradova regiona (Šabac, Vladičin Han, Surdulica, Apatin, Kula, Novi Sad, Peć, Prizren, Đakovica), kako bi imali priliku da se upoznaju, unaprede svoje interkulturalne kompetencije i uspostave osnov za bolje razumevanje i dobre međususedske odnose.

Opšti cilj projekta je da doprinese pomirenju na Zapadnom Balkanu kroz povećanje mobilnosti mladih, aktivizam i saradnju. Specifični ciljevi su:

- Unapređenje interkulturalnog dijaloga i razumevanja u regionu, i povećano znanje mladih na temu tolerancije, dijaloga, saradnje i interkuturalne razmene;

- Promocija interkulturalnih kompetencija kao alata za povećanje aktivizma mladih i njihovog zapošljavanja, naročito u oblastima komunikacije, aktivizma mladih i turističke promocije lokalnih zajednica iz kojih mladi dolaze.

U projektu će biti održana šestodnevna obuka mladih za promotere (greeters) u svojim lokalnim zajednicama, koja će se održati u Peći i u Šapcu, kao i trening za trenere iz ove oblasti. Na kraju projekta planirana je jednodnevna konferencija na kojoj će biti predstavljeni rezultati projekta.