U Novom Sadu je 4. oktobra 2014.g. održana prva radionica predstavljanja rezultata Net-Age projekta, koji se realizuje u šest zemalja Jadranskog regiona. Projekat ima za cilj da unapredi koordinaciju javnih i privatnih pružalaca usluga za stare, kako bi se prevazišle prepreke i podstakla partnerska saradnja na lokalnom i regionalnom nivou, i kako bi se pružale inovativne socijalno-zdravstvene usluge. Krajnji cilj je da se omogući aktivan, zdrav i nezavistan život u starosti.

Na radionici su se okupili pojedinci angažovani u NSHC-u i drugim udruženjima koja pružaju socijalne usluge u zajednici. Predstavljeno je sve ono što su saradnici NSHC-a imali priliku da vide i nauče, tokom studijskih putovanja u Sloveniju i Italiju. Takođe su predstavljene aktivnosti projekta na uspostavljanju saradnje između javnog, volonterskog i privatnog sektora.

Nakon celodnevne radionice, neki od utisaka učesnika radionice bili su:

– Dopala mi se radionica. Korisno je videti kako domovi za stare izgledaju u drugim zemljama.

– Imali smo priliku da vidimo različite nivoe usluga u različitim zemljama. Treba da učimo iz italijanskog modela, jer je na najvišem nivou.

– Svidelo mi se što ste otvorili temu zaštite starijih ljudi.

Net-Age projekat je finansiran u okviru programa prekogranične saradnje IPA-Adriatic 2007-2013, sredstvima Evropske unije. Inicijativa je zasnovana na partnerstvu 13 ustanova/organizacija i regiona iz zemalja Jadranske regije: Italije, Albanije, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Slovenije.