Volonterski rad u Novosadskom humanitarnom centru pruža Vam mogućnosti da:

Učinite dobro delo – doprinesete poboljšanju života drugih u svoje slobodno vreme! Mi u NSHC-u smo posvećeni pružanju podrške najsiromašnijim i najviše ugroženim članovima zajednice. Izvori finansiranja projekata su kratkoročni i mi smo u stalnoj potrazi za novim sredstvima. To u praksi znači da su mnogi naši projekti nedovoljno finansirani, i uprkos svim našim naporima, nekada moramo sasvim prestati sa nekim programima, sve dok se ne nađu sredstva za njihov nastavak. Sa druge strane, zahvaljujući radu volontera, mi smo u stanju da nastavimo sa nekim aktivnostima i nakon što donatori prestanu da ih podržavaju, kao na primer sa podrškom romskoj deci u obrazovanju. Ako volontirate NSHC-u, značajno ćete i direktno pomoći one pojedince u zajednici koji u najviše ugroženi.

Steknete radno iskustvo – naučite nove veštine koje će Vam dobro doći ubuduće! Možda ćete steći praktična znanja, kao što je korišćenje nekih računarskih programa ili kako da prenosite svoja znanja drugima. Ili možete da se lično razvijate, stičete samopouzdanje, organizacione sposobnosti i otvorenost. Upoznajte nove ljude! Neće proći puno vremena, a Vi ćete steći nove prijatelje i iskustva koja će zauvek ostati deo Vas.


>>> PRIJAVA ZA VOLONTIRANJE: ukoliko ste zainteresovani za volontiranje u NSHC-u, molimo da kliknete na link i ispunite prijavu.


Ko sve može da volontira?

Svi koji imaju entuzijazma, motivacije i vremena za rad na volonterskim pozicijama, u proseku 4 sata nedeljno, dobrodošli su u naš tim volontera.

Ipak, opšte osobine koje volonter treba da poseduje su:

  • odgovornost,
  • pouzdanost,
  • tolerancija prema različitostima – bez predrasuda prema marginalizovanim i ugroženim grupama,
  • razvijena socijalna svest i altruistička osećanja.

Poželjna znanja i veštine na poziciji rada s decom (iako nije uslov):

  • vođenje radionica,
  • rad s decom uopšte,
  • upravljanje radom u učionici,
  • dobre organizacione sposobnosti.

Koliko dugo?

To zavisi od vrste angažmana, ali uobičajena je praksa da od volontera očekujemo da se angažuje kontinuirano barem tri meseca.

Troškovi volontera

U skladu sa mogućnostima, NSHC volonterima pokriva troškove prevoza za vreme volontiranja (u zavisnosti od raspoloživih sredstava; ukoliko nema mogućnosti da se pokriju troškovi prevoza, volonteri će o tome biti informisani). Takođe, NSHC nagrađuje aktivne volontere besplatnim edukacijama, knjigama, majicama i sl.).

Za volontere iz inostranstva, nismo u mogućnosti da pokrijemo troškove smeštaja i života u Novom Sadu. Ipak, učinićemo sve što možemo da pomognemo da se smeste u Novom Sadu, i da im omogućimo adekvatne uslove za rad.