Međunarodna konferencija „Optimizacija volonterskih usluga u vremenima izbegličke krize“ održana je 18. i 19. januara u Osijeku, u organizaciji Udruge “MI” iz Splita.

Prvi dan konferencijie posvećen je prezentaciji nacionalnih politika o zaštiti i zbrinjavanju izbeglica u partnerskim zemljama – Makedoniji, Srbiji, Mađarskoj i Velikoj Britaniji. Lejla Šehić Relić govorila je o ulozi volonterstva u izbegličkoj krizi, dok je Mirko Schwaerzel iz Bundesnetzwerk Bürgerschaftliches Engagement (BBE) predstavio ulogu organizacija civilnog društva u procesu socijalne integracije u Nemačkoj.

Između ostalih zanimljivih tema, izbeglice/migranti iz Sirije, Iraka i Avganistana smešteni u Hrvatskoj pričali su svoja iskustva sa volonterima, dok su volonteri iz četiri zemlje podelili svoja iskustva u volontiranju.

Nakon konferencije svi učesnici su pozvani da posete 25. slavonski biennale – Granice vidljivosti, u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku.

Konferencija je održana u sklopu projekta „Optimizacija volonterskih usluga u vremenima izbegličke krize“, koji realizuje Udruga “MI” – Split u partnerstvu s Novosadskim humanitarnim centom (Srbija), Udrugom Legis (Makedonija), Volonterskim centrom Sheffield (UK) (Sheffield Volunteer Centre), Volonterskim centrom „Önkéntes Közőpont Alapítvány“ (Mađarska), Hrvatskom mrežom volonterskih centara „Hrvatska volontira“ i Evropskim volonterskim centrom (Belgija).

Naredni međunarodni skup u okviru ovog projekta biće održan u Novom Sadu, u martu ove godine.