Net-Age projekat – Promocija regionalnog socijalnog razvoja kroz podsticanje umrežavanja javnog i civilnog sektora, za unapređenje razvoja novih socijalno-zdravstvenih usluga za starije osobe, koji finansira IPA Adriatic program saradnje, počeo je oktobra 2012. godine i trajaće do maja 2015.

Kroz saradnju 13 partnera iz 6 zemalja programskog područja, projekat ima za cilj da poveća održive razvojne mogućnosti jadranskih regiona i demografske procese usmerene na inovativne socijalne i zdravstvene usluge, u cilju podsticanja aktivnog starenja i nezavisnog života starijih osoba.

Net-Age se direktno bavi zajedničkim glavnim problemima vezanim za koordinaciju, kvalitet i efektivnost politika i suluga koji su usmereni na starije osobe:

1) Nedostatak koordinacije između javnog i volonterskog sektora;

2) Nedostatak adekvatno obučenog osoblja u javnom sektoru i članova volonterskih organizacija;

3) Nedostatak informacija i podataka o socijalnoj zaštiti, zdravstvenoj zaštiti i pomoći starijima, o akterima uključenim u usluge kućne nege za starije, i o uslugama koje starijim osobama pružaju javno-privatni akteri.

Partneri na projektu su regionalna vlast Regije Marke – Odeljenje za socijalni program iz Italije, kao nosilac projekta, i partneri: Regija Emijila Romanja – Odeljenje za promociju socijalne politike, integraciju imigranata, volonterski rad, udruženja i treći sektor; Grad Split i Udruženje MI-Split iz Hrvatske; Regionalno veće Leža i Karitas iz Albanije; Institut za javno zdravlje Podgorica i Udruženje za demokratski prosperitet – Zid iz Crne Gore; opština kanal ob Soči i Regionalna federacija udruženja penzionera Severne Primorske iz Slovenije; Pokrajinski zavod za socijalnu zaštitu i Novosadski humanitarni centar iz Srbije. Saradnička organizacija na projektu je Evropski volonterski centar iz Brisela.

Prvi sastank partnera na projektu održan je 21-22. marta 2013. u Splitu, Hrvatska, a domaćin je bio Grad Split. Tokom prvog sastanka, partneri na projektu su razgovarali o glavnim ciljevima i aktivnostima, analizirali radne pakete, pojedinačne aktivnosti i rezultate, radni plan, plan za komunikaciju i distribuciju informacija, upravljanje projektom, izveštavanje i procedure javnih nabavki. Sledeći sastanak biće organizovan u julu 2013. a domaćin će biti partner iz mesta Leža u Albaniji.