Treća radionica razmene znanja između predstavnika javnog i civilnog sektora održana je 27. februara 2014. godine, u okviru NET-Age projekta koji se realizuje kao deo IPA Adriatic programa prekogranične saradnje 2007-2013, a uz finansijsku podršku Evropske unije.

Radionice organizuju Pokrajinski zavod za socijalnu zaštitu i NSHC sa ciljem da se podstakne stvaranje predloga politike za stare u AP Vojvodini. Akteri iz javnog i privatnog sektora (neprofitnog i profitnog) okupljeni su oko ideje da se zajednički napravi analiza stanja u oblasti brige i zaštite starih lica, i da se predlože strateški pravci i mere delovanja u narednom periodu.

NET-Age projekat se realizuje u trogodišnjem periodu i aktivno doprinosi jačanju demokratskih procesa i izgradnji institucionalnih kapaciteta. U isto vreme, projektne aktivnosti smanjuju teritorijalne nejednakosti, promovišući jadranske prekogranične mreže kao stabilan okvir za saradnju, razmenu informacija i prenos kompetencija, jačajući proces formiranja jadransko-jonskog makroregiona.

Nosilac projekta NET-Age je uprava Regiona Marche – Jedinica za implementaciju socijalnog planiranja – Odeljenje za socijalnu politiku, iz Italije. Podršku u upravljanju projektom i koordinaciji pruža im SVIM, Regionalna razvojna agencija, koja ima ulogu tehničkog sekretarijata i koja blisko sarađuje sa Regionom Marche u projektnom menadžmentu i koordinaciji, kao i pružanju podrške konzorcijumu u svakodnevnoj realizaciji projekta.

Partneri na projektu su: iz Italije- Volontersko udruženje Regije Marche (AVM) i Regija Emilia Romagna – Odeljenje za promociju socijalnih politika i integraciju imigranata, volonterski rad, udruženja i treći sektor; iz Hrvatske – Grad Split i Udruga MI; iz Albanije – Regionalno veće Lezha i Caritas Albanije; iz Crne Gore- Institut za javno zdravlje i Asocijacija za demokratski prosperitet (Zid); iz Srbije- Pokrajinski zavod za socijalnu zaštitu i Novosadski humanitarni centar (NSHC); iz Slovenije – Opština Kanal ob Soci i Federacija udruženja penzionera Slovenije (ZDUS). Saradnička organizacija na projektu je CEV – Evropski volonterski centar, sa sedištem u Briselu, kojeg čini mreža od preko 80 nacionalnih, regionalnih i lokalnih volonterskih centara i agencija za volontersku podršku iz cele Evrope.

Više o ovom projektu možete naći na našem sajtu, u delu „Projekti“.