U okviru SEED Step III projekta, Novosadski humanitarni centar (NSHC) otvara Konkurs za grantove – bespovratna sredstva za proizvodne preduzetničke inicijative,u cilju podrške osnaživanju i samozapošljavanju žena i mladih, a takođe i zaštite životne sredine u opštinama Apatin, Kula, Surdulica i Vladičin Han.

Projekat SEED Step III je regionalni projekat podrške obrazovanju i zapošljavanju. Sprovode ga Volkshilfe Solidaritaet (Austrija) i njegovi implementacioni partneri: TARA International Consulting kao regionalni partner i Novosadski humanitarni centar i Siri i Vizionit kao lokalni partneri. Program finansiraju Austrijska razvojna agencija (ADA) i Volkshilfe.

Ukupna vrednost po grantu je oko 1.870 EUR, a svaki grant se sastoji od: 1) Materijala/opreme (mašine, uređaji, oprema, potrošni materijal, nameštaj i drugi neophodni artikli za pokretanje i razvoj sopstvenog biznisa) u vrednosti od 1.600 EUR i 2) Obuke iz relevantne oblasti, za šta je izdvojeno oko 270 EUR (NSHC će pokriti sve troškove učešća dobitnika grantova na obukama u Šapcu. Učešće na obuci je obavezno za dobitnike grantova.)

Na konkurs za SEED Step III bespovratna sredstva mogu da se prijave pojedinci, preduzetnici i firme iz opština Apatin, Kula, Surdulica i Vladičin Han koji žele da započnu sopstveni posao ili unaprede postojeći. Uslov je da delatnost postoji najmanje godinu dana pre datuma objavljivanja ovog poziva. Grantovi su namenjeni mladima (osobama mlađim od 30 godina) i ženama (bez obzira na starost). Pored toga, grantovi su namenjeni isključivo za proizvodne delatnosti koje su zasnovane na principima Plave ekonomije – inovativno i održivo korišćenje raspoloživih resursa i zaštita životne sredine, reciklaža i ponovna proizvodnja, obnovljivi izvori energije, smanjenje otpada u najširem mogućem smislu, bilo da se odnosi na resurse, vreme ili energiju.

Rok za slanje prijava je 6. decembar 2021. godine.

Više informacija o Konkursu i načinu prijave možete preuzeti ovde: