Leto je vreme zabave i opuštanja za većinu ljudi. Ali za starije osobe, toplota i sunce mogu biti opasni ako se ne preduzmu odgovarajuće mere predostrožnosti. Evo nekoliko saveta za starije osobe, kao i za one koji se brinu o njima, kako bi leto bilo prijatno i bezbedno:

Dovoljan unos vode

Starije osobe su podložnije dehidraciji nego mlađi ljudi. Oni takođe mogu da budu manje svesni svoje žeđi i da imaju poteškoće sa prilagođavanjem na temperaturne promene. Ne zaboravite da pijete vodu često, i osigurajte da uvek nosite dovoljno vode sa sobom tokom vožnje kolima ili autobusom.

Rashladite se

Čak i malo povećanje temperature može da skrati životni vek osoba koje imaju hronične bolesti.  Tržni centri, bioskopi i biblioteke obezbeđuju prostrane i rashlađene prostore, ako vaš stan ili kuća nisu klimatizovani. Odlazak na takva mesta vam takođe pruža priliku da izađete iz kuće i malo vežbate (hodate), bez iscrpljivanja usled visokih temperatura napolju.

Ostanite u kontaktu

Visoke temperature mogu da budu opasne po život, tako da komunikacija igra važnu ulogu u čuvanju bezbednosti starijih osoba. Trebalo bi da vaši prijatelji i porodica znaju da li ćete provesti duže vreme na otvorenom, čak i ako to znači da ste u svom dvorištu.  Treba da proverite da li su vaši stariji članovi porodice dobro i zdravo,  najmanje dva puta dnevno.

Upoznajte komšije

Budite u kontaktu sa onima koji žive u vašem komšiluku i saznajte ponešto o njima. Ako ste starija osoba, dogovorite se sa mlađim komšijom da svrati i proveri povremeno da li je sve u redu. Druženje i prijateljstvo koji mogu da usput nastanu su bonus!

Znam koga da zovem

Pripremite listu brojeva telefona za hitne slučaje i stavite ih pored telefona. Na ovaj način, u slučaju potrebe, pravi ljudi mogu biti brzo pozvani da pomognu i spreče  zdravstvene komplikacije.

Nosite odgovarajući odeću

Svako, uključujući i starije osobe, trebalo bi da oblači u skladu sa vremenskim prilikama. Kada je toplo, prirodni materijali (kao što je pamuk) su prijatniji od sintetičkih vlakana. Pripremite svoju letnju garderobu sa svetlom i širokom odećom, kako bi se osećali rashlađeno i udobno.

Zaštite oči

Previše izlaganja suncu može iritirati oči i izazvati oštećenje vida. Nošenje naočara za sunce može da zaštiti oči od štetnih UV zraka.

Upoznajte rizike pregrejavanja (hipertermije)

Tokom leta, budite posebno oprezni zbog mogućnosti pregrejavanja tela – stanja poznatog kao hipertermija. Toplotni udar je uznapredovali oblik hipertermije koji može biti opasan po život. Ukoliko primetite sledeće znake upozorenja, odmah zatražite medicinsku pomoć:
– Telesna temperatura veća od 40 stepeni Celzijusa;
– Promene u ponašanju, kao što su zbunjenost, uznemirenost ili mrzovoljnost;
– Suva koža;
– Mučnina i povraćanje;
– Glavobolja;
– Teško disanje i ubrzan puls;
– Izostanak znojenja, iako je vruće;
– Nesvestica.

U slučaju pojave ovih simptoma i znaka, pozovite medicinsku pomoć, a zatim se sklonite se sa toplog, lezite i stavite hladne obloge na telo.

Nanesite kremu za sunčanje i nosite šešir

I mladi i stari bi trebalo da koriste zaštitu od sunca kada su napolju. Starije osobe naročito trebaju zaštitu od sunca. Kape i šeširi su takođe odlična ideja, posebno za one sa svetlom kosom i one sa malo kose.

Nanesite sprej protiv komaraca

Ako živite u oblastima gde ima puno komaraca i gde je virus zapadnog Nila prisutan, a ako provodite mnogo vremena na otvorenom (naročito noću), koristite sredstva protiv komaraca kako bi se smanjio rizik od dobijanja ovog virusa.

Vežbajte pametno

Ako uživate u aktivnostima na otvorenom, kao što su hodanje ili rad u bašti, uverite se da nosite odgovarajuću odeću i zaštitnu opremu. Takođe je važno da pratite vreme – nemojte ostati napolju dugo i pobrinite se da pijete još više vode nego što je uobičajeno prilikom vežbanja. Takođe, dobro je vežbati na otvorenom rano ujutro ili kasnije u večernjim satima, kada sunce nije tako jako.

Ako sledite ove savete, možete provesti prijatno, zabavno i ispunjeno leto, bez obzira koliko ste stari.

.

.

.

Tekst preuzet sa: https://www.care.com/a/12-summer-safety-tips-for-the-elderly-1404231319

Fotografija: Hans Braxmeier, Pixabay