Počev od 1. decembra 2016, Centar za pomoć izbeglicama „Miksalište“ je promenio svoje radno vreme tako da sada rade bez prekida, 24 sata, 7 dana nedeljno. Izbeglice su sada u mogućnosti da koriste prostorije Miksališta od 9 ujutro do 9 uveče. Tokom noći pristup je obezbeđen samo za one koji čekaju da se postupak registracije završi. Zahvaljujući podršci Fondacije Terre des hommes i UNICEF-a, rad Kutka za majke i bebe je produžen u popodnevnoj smeni, tako da radi svakog dana po 12 sati, a i noću je otvoren za majke sa bebama.

Tokom proteklih nedelja viđamo sve više izbeglica koje dolaze u Beograd i borave u napuštenim skladištima iza glavne autobuske stanice, među njima i čitave porodice sa malom decom. Bilo je zastoja u postupku registracije, koji je obavezan da bi se koristila pomoć države, što je nateralo mnoge od njih da borave u improvizovanim skloništima.

Žene sa kojima smo radili poslednjih nedelja bile su vidno iscrpljene i nisu mogle valjano da brinu o svojoj deci. Mnoge od njih su satima spavale u našem Kutku za majke i bebe, koji je jedna od retkih zagrejanih prostorija u Miksalištu.

U Kutku je omogućeno kupanje beba, što je i dalje veoma važna usluga za izbegličke porodice, posebno za one koji 10 ili više dana nisu imali mogućnosti za kupanje. Bebe su smirenije posle kupanja i presvlačenja u čistu odeću. Često srećemo decu koja plaču sve vreme, a njihove majke nisu u stanju da ih smire. Rekle su nam da njihova deca imaju poteškoće sa spavanjem. Nakon kupanja, oni bi bili čvrsto zaspali već posle 10 minuta.

„Moja beba ponovo miriše i konačno ima čistu odeću! Osećala sam se kao loša majka jer je nisam mogla okupati deset dana. Sada sam srećna.“- Majka (20) iz Avganistana

Deca u Kutku vole da boje bojanke, da pevaju pesme na svom jeziku i da plešu. Šah je veoma popularan među tinejdžerima, zajedno sa slagalicama i igrama sa kartama. Naš tim je organizovao radionicu geografije, pa su tinejdžeri bili u mogućnosti da se upoznaju sa evropskim zemljama, kulturom koja postoji tamo, a na kraju su imali zadatak da pokažu svoje putovanje ka Evropi na karti. Oni su nam govorili o iskustvima u svakoj zemlji koju su prešli.

Radionice pletenja su veoma popularne među devojkama i ženama. Naš tim ih sada redovno organizuje, koristeći prostor Ženskog kutka koji je veći i pogodan za grupne aktivnosti. Žene su veoma srećne kada nauče da štrikaju i pletu, ili pokazuju drugima svoje veštine. Neke od njih su isplele kape, šalove i čarape za svoju decu, i bile su veoma ponosne zbog toga.

Kutak će, uz podršku donatora, raditi tokom cele zime i proleća.