U Savetovalištu za mlade NSHC-a održana je prva forum teatar radionica sa 9 mladih, koji učestvuju u kreiranju predstave na temu internet zavisnosti i nasilja na interenetu.

Radionice se organiyuju u okviru projekta „Budi zdrav/a u stvarnom i virtuelnom svetu“, podržanom od strane Ministarstva omladine i sporta. Cilj projekta је doprinos unapređenju mentalnog zdravlja mladih u Srbiji, kroz unapređenje psihološkog statusa i poboljšanje uslova u zajednici za zdravo odrastanje i razvoj mladih naraštaja.

Glavne aktivnosti u projektu su pružanje psihološke podrške kroz rad Savetovališta za mlade i putem interneta, priprema i izvođenje forum teatar predstave i obeležavanje Dana mentalnog zdravlja.

Tema forum teatar predstave su rizici po mentalno zdravlje mladih u virtuelnom i stvarnom svetu, kao što su zavisnost od društvenih mreža, nasilje na internetu i njegove posledice. Forum teatar je sistem pozorišnih radionica i interaktivnih predstava u kojima učestvuju učesnici na sceni, ali i publika, koja svojim predlozima i komentarima menja ishod predstave. Predstava će biti izvođena u 16 gradova u Srbiji: Novi Sad, Zrenjanin, Sombor, Ruma, Šabac, Kikinda, Subotica, Kovačica, Beograd, Niš, Vranje, Leskovac, Kragujevac, Pirot, Kraljevo i Čačak.

Projekat se realizuje u partnerstvu sa Medicinskom školom „07.april“ u Novom Sadu, a u toku izvođenja forum teatar predstave, biće uključeni i predstavnici lokalnih omladinskih udruženja i Kancelarija za mlade iz 16 gradova u Srbiji.