Sastanak partnera na projektu NET-Age (“Promocija regionalnog socijalnog razvoja kroz umrežavanje relevantnih aktera iz javnog i civilnog sektora, kako bi se podstakle inovacije u pružanju socijalno-zdravstvenih usluga za starije osobe”) održan je u Podgorici, Crnoj Gori. Cilj sastanka bio je da se razgovara o rezultatima postignutim na lokalnim radionicama do sada, da se razmene ideje o planiranim pilot akcijama i napravi pregled upravljanja projektom.

Pre sastanka, organizovan je drugi po redu trening za projektno osoblje, planiran u okviru drugog radnog paketa projekta pod nazivom “Prekogranično umrežavanje i zajednički razvoj inovativnih alata za upravljanje i izgradnju kapaciteta”. Ovaj radni paket je ključni jer postavlja temelj za teorijske i praktične pristupe uslugama za starije. Treninzi na pojedine teme daju mogućnost da se razmene veštine i znanja između članova projektnog osoblja. Fokus treninga u Podgorici bio je na politikama i sistemima za upravljanje uslugama namenjenim starijim osobama.

Sledeći partnerski sastanak biće održan u Kanalu od Soči u Sloveniji, septembra 2014. godine.

Naglašavamo da NET-Age ima za cilj unapređenje koordinacije između javnih i privatnih aktera, kako bi se prevazišle prepreke na polju podrške starijima, a oni ohrabrili da zajednički rade na lokalnom i regionalnom nivou i pružaju inovativne socijalno-zdravstvene usluge starijim osobama, u cilju aktivnog, zdravog i nezavisnog trećeg doba.

Projekat je finansiran u okviru programa prekogranične saradnje IPA-Adriatic 2007-2013 sredstvima od 1.784.899,51 evra; pokrenut je u oktobru 2012. i trajaće do maja 2015. godine. Inicijativa je zasnovana na partnerstvu 13 ustanova/organizacija i regiona iz zemalja Jadranske regije: Italije, Albanije, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Slovenije.