Prvi deo obuke o tradicionalnoj veštini tkanja na „brdu“ – nekoj vrsti ručnog razboja – počeo je 22. juna 2020. u prostorijama NSHC-a. Obuku vodi Ivana Morarević koja se godinama bavi ručnom izradom tkanica.

Obuka je deo projekta „Očuvanje tradicija kroz socijalno preduzetništvo“ koji je zamišljen tako da doprinese očuvanju kulturne baštine i razvoju socijalnog preduzetništva među mladima. Planirane aktivnosti projekta su prenošenje tradicionalnih veština na mlade, a zatim i obuka mladih o principima i praktičnim koracima za osnivanje socijalnog preduzeća. Polaznici će biti u prilici da, korišćenjem znanja iz obe oblasti, proizvedu tradicionalne proizvode i ponude ih na tržištu.

Projekat je finansiran sredstvima Evropske unije kroz Erazmus+ program. Nosilac projekta je organizacija Dacorum CVS iz Hemel Hempsteada / Engleska, a partneri su Predict, iz Arada / Rumunija, Razvojni centar srca Slovenije iz Litije / Slovenija, Stephens and George Centenary Charitable Trust iz Merthyr Tydfilla / Vels, Viesoji istaiga „Degu“ iz Kaunasa / Litvanija i Novosadski humanitarni centar.