Po Zakonu o prebivalištu Republike Hrvatske, lica koja imaju hrvatsku ličnu kartu (osobnu iskaznicu), a ne žive na teritoriji Hrvatske, moraju do 29.12.2014. da odjave mesto prebivališta u Hrvatskoj (u slučaju trajnog iseljenja), ili prijave privremeni boravak u inostranstvu.

U slučaju odjave prebivališta, potrebno je vratiti osobnu iskaznicu radi njenog fizičkog poništenja. Važno je napomenuti da se u tom slučaju ne gubi hrvatsko državljanstvo i pasoš (putovnica).

Privremeni boravak u inostranstvu, zbog školovanja, dugotrajnog lečenja, privremenog rada ili drugih razloga, može se prijaviti u nadležnoj policijskoj upravi, ili u diplomatsko – konzularnom predstavništvu u zemlji u kojoj se živi. Tom prilikom osoba mora priložiti odgovarajuću dokumentaciju o razlozima privremnog boravka u inostranstvu, o čemu se građani mogu informisati u konzulatima RH u Subotici i Beogradu.

Osobe koje su obuhvaćene programom obnove ili stambenog zbrinjavanja, a koje ni na koji način nisu stambeno zbrinute u Hrvatskoj, takođe moraju da prijave privremeni boravak u inostranstvu.

Građani koji su bili prijavljeni na nepostojećim adresama (npr. bez kućnog broja), kao i lica kojima je osobna iskaznica istekla pre 15.12.2012. ili je nikada nisu imali, dužni su da ponovo prijave prebivalište do 29.12.2014. u nadležnoj policijskoj upravi/postaji. U slučaju nepostupanja po ovom Zakonu, MUP pokreće postupak odjave prebivališta po službenoj dužnosti.

Dodatne informacije:

Hrvatsko Veleposlastvo u Beogradu

Adrese i telefonski brojevi Konzularnih odeljenja RH u Beogradu i Subotici