Novosadski humanitarni centar i EUS (Evanđeosko udruženje studenata), u okviru zajedničkog volonterskog programa, organizovali su 25. maja 2015. u Domu omladine u Beogradu konferenciju o trgovini ljudima „Sloboda nema cenu“.

Na konferenciji je govorila Maria Ahlin, osnivačica Freethem pokreta, koja je predstavila švedski model zakonskog regulisanja prostitucije koji ima za cilj smanjenje tražnje za kupovinom seksa i smanjenje broja žrtava trgovine ljudima, ali i povećanje poštovanja principa rodne ravnopravnosti. Pored nje, gosti konferencije bili su i Mitar Đurašković, nacionalni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima, Jelena Hrenjak iz NVO Atina, i Marko Šijan iz Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima.

U okviru konferencije prikazana je pozorišna predstava ”Rasprodaja” Kulturno obrazovnog centra iz Šida, koja poput kataloga upoznaje mlade sa problemom trgovine ljudima u Srbiji. Mladima su kroz predstavu predočene opasnosti sa kojima bi se mogli susresti.

Na konferenciji je predstavljeno socijalno i preduzeće Udruženja Atina „Bagel Бејгл“, a sav prihod je ovog socijalnog preduzeća usmeren je na programe podrške žrtvama trgovine ljudima u Srbiji.

Učesnici konferencije imali su priliku i da kupe majice i šolje, i time pruže podršku žrtvama trgovine ljudima.

U okviru konferencije promovisani su i FAIR TRADE proizvodi.