Danas se obeležava Svetski dan borbe protiv side. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Vojvodine, tokom 2014. godine na području AP Vojvodine prijavljena su 24 slučaja HIV infekcije. Trenutno 301 građanin AP Vojvodine zna da živi sa HIV-om, od kojih je 87 osoba obolelo.

Muškarci koji su imali seksualne kontakte sa muškarcima su i dalje najviše pogođeni HIV infekcijom (57%); učešće intravenskih korisnika droge je ostalo malo (6,3%), ali je porastao broj osoba koje su inficirane heteroseksualnim putem (17,9%).

Ovi brojevi ne odražavaju realno stanje. Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, broj HIV pozitivnih osoba u jednoj populaciji značajno je veći u odnosu na broj obolelih. Aktivnosti, koje se sprovode u našoj zemlji, imaju za cilj da se testiranje na HIV omasovi i učini pristupačnim što većem broju, pre svega mladih ljudi.

Novosadski humanitarni centar je prethodnih godina radio na prevenciji HIV infekcije u romskoj zajednici širom Vojvodine, kroz posete romskim naseljima i radionice za mlade Romkinje i Rome o HIV-u i reproduktivnom zdravlju.