Od 10. do 15. juna 2019, Novosadski humanitarni centar (NSHC) će biti organizator studijske posete Novom Sadu u okviru projekta „Socijalna preduzeća: razmena dobre prakse kao alat u radu sa mladima“. Cilj projekta je razmena znanja i iskustva u socijalnom preduzetništvu i radu sa mladima. Nosilac ovog dvogodišnjeg projekta, u kojem kao partner učestvuje NSHC, je britanska organizacija Dacorum Council for Voluntary Service. Projekat je podržan sredstvima Erasmus+ programa Evropske unije.

Predstavnici partnerskih organizacija iz Velike Britanije (Dacorum Council for Voluntary Service LTD, Stephens and George Charitable Trust), Irske (AMACH LGBT!), Rumunije (Asociatia Clubul Sportiv Experienta Multisport) i Češke (Petrklíč help, Asociace středoškolských klubů) boraviće u našem gradu pet dana i posetiti organizacije i ustanove koje rade sa mladima i koje se bave socijalnim preduzetništvom.

Prvog dana posete u Gradskoj kući učesnike će pozdraviti Ljiljana Koković, pomoćnica Gradonačelnika Novog Sada. Planirane su posete Poslovnom inkubatoru, Omladinskom kreativnom centru OKCe, školi „Milan Petrović“ i njihovom Edukativnom kampu na Čeneju, socijalnom preduzeću „Vera, ljubav, nada“ u Šajkašu, OPENS-u i InfoPolisu, Univerzitetu u Novom Sadu – Centru za podršku studentima, Ekološkom centru Radulovački u Sremskim Karlovcima, Savetovalištu za mlade NSHC-a, Mašinskoj školi, Svratištu za decu ulice, Omladinskom centru CK13 i Grupi „Izađi“. Gosti će imati priliku i da obiđu znamenitosti Novog Sada i Sremskih Karlovaca.

Tokom poseta, učesnici će imati priliku da čuju više o primerima preduzetništva i aktivizma mladih, načinima na koji se ono podstiče i pomaže, kao i o radu sa ugroženim grupama mladih. Njihov zadatak je da zabeleže šta su videli i naučili, a na kraju nedelje izaberu dva primera najbolje prakse u radu sa mladima. Ti primeri će biti objavljeni u projektnoj publikaciji (Vodič kroz najbolje prakse u radu sa mladima).

Više o projektu i prethodnim studijskim posetama možete naći na: https://www.facebook.com/youthsocialenterprise/