Ministarstvo omladine i sporta i Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji obeležili su 5. decembar, Međunarodni dan volontera i dodelili nagrade za najbolje omladinske volonterske projekte.

Novosadski humanitarni centar bio je jedan od Resurs centara, zadužen za Južnobački okrug. Naša organizacija je podržala devet omladinskih akcija, koje su promovisale aktivizam, solidarnost i toleranciju, zaštitu životne sredine, obrazovanje, kreativnost i volonterski rad.

U okviru ovogodišnjeg programa „Mladi su zakon“, Ministarstvo omladine i sporta finansiralo je 224 omladinska volonterska projekta u iznosu od skoro 17 miliona dinara. Nagrade za najbolje volonterske inicijative i inicijative koje posebno promovišu vrednosti EU, na proslavi u Beogradu dodelili su ministarka omladine i sporta Alisa Marić i Vensan Dežer, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Prvo mesto osvojila je neformalna volonterska grupa „Lučani u srcu”, Lučani iz Moravičkog okruga, sa projektom „Humanost na delu”. Aktivisti voloterske grupe organizovali su predstave i koncerte na kojima je ulaz bio besplatan, a u cilju prikupljanja doborovoljnih priloga za decu obolelu od dijabetesa. Cilj grupe „Lučani u srcu“ bila je da kod svih građana, a pre svega mladih podigne svest o ovom problemu i da ih podstakne da se aktivno uključe u rešavanje jednog konkretnog problema koji se tiče cele lokalne zajednice, ali i mladih pre svega.