Završna konferencija projekta „Mladi promoteri – Unapređenje razumevanja, izgradnja interkulturalnih kompetencija“ biće održana u Kulturnoj stanici Eđšeg u Novom Sadu, 22. marta 2019. sa početkom u 10h. Projekat je nastao na inicijativu tri udruženja – Novosadskog humanitarnog centra in Novog Sada, Syri i Vizionit iz Peći, i Udruženja nastavnika i učenika engleskog jezika SOL iz Šapca. Podršku za realizaciju pružila je Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) u periodu od jula 2018. do marta 2019. godine.

Iako geografski bliske i sa zajedničkom istorijskim i kulturnim nasleđem, zajednice u regionu često su podeljene stereotipima, predrasudama i nedostatkom razumevanja. Mladi imaju ograničene mogućnosti da putuju i upoznaju svoje vršnjake iz regiona, što samo doprinosi “distanci” između različitih grupa. Za mlade u Srbiji i na Kosovu* postoji malo prilika da se sretnu, upoznaju i sarađuju. Politička pitanja i osetljivost oko ovog dela regiona još više otežavaju interakciju i učenje o drugima. Sa druge strane, bogata etnička i kulturna raznolikost ovog područja vredan je resurs za interkulturalno učenje. Naš projekat je bio okrenut promociji tolerancije, razumevanja i razmene.

Naša namera je bila da okupimo mlade ljude sa severa i juga Srbije i sa Kosova, damo im priliku da se upoznaju, unaprede veštine komunikacije i promocije lokalnih zajednica, i stvore osnovu za bolje razumevanje i dobrosusedske odnose. U projekat je bilo uključeno 20 mladih (prosečne starosti 24,6 godina; 10 devojaka i 10 mladića) iz Apatina, Kule, Vladičinog Hana, Surdulice, Novog Sada, iz Peći, Đakovice i Prizrena. Za njih je organizovana obuka u Peći i Prizrenu, a zatim u Šapcu i Novom Sadu. Cilj obuke bio je da se učesnici upoznaju sa konceptom greeter-a / promotera kao savremenih turističkih vodiča i da steknu osnovne veštine predstavljanja svojih lokalnih zajednica. Aktivnost je uključila i organizovane posete navedenim gradovima. Osam polaznika osnovne obuke završilo je i dodatnu obuku za trenere, kako bi mladima u svojim lokalnim zajednicama ubuduće mogli prenositi stečena znanja.

Projekat je bio prilika za prvi susret ovih mladih ljudi i njihove prve posete gradovima u Srbiji i na Kosovu. Grupa se brzo i lako povezala, odbacivši predrasude koje su možda imali pre projekta. Ukupni utisak je bio pozitivan, gosti su se osećali dobrodošlo, a domaćini su bili predusretljivi i gostoljubivi. Učesnici bili aktivno uključeni i radovali se nastavku obuke i sledećim susretima. I nakon završetka projekta postoji volja i namera da se ova saradnja nastavi i unapredi.

*Ovaj naziv ne dovodi u pitanje stavove o statusu i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova