Na poziv 16. maja 2014. da se u NSHC donese pomoć za ugrožene u velikim poplavama koje su pogodile Srbiju, u prvih pet dana odazvalo se više od 150 građana. Oni su u naše prostorije donosili konzervisanu hranu, higijenska sredstva, pelene za bebe, pokrivače i posteljivnu, obuću i odeću, kao i flaširanu vodu za piće.

NSHC je povodom ove humanitarne krize bio otvoren tokom prošlog vikenda, kako bi mogao da prihvati pomoć sugrađana. Osoblje NSHC-a i volonteri dežurali su u kancelariji i primali humanitarnu pomoć, razvrstavali je i pakovali. Kako bi prikupljene stvari što brže došle do ugroženih ljudi, NSHC je već u subotu, 17.5. odvezao dva puna automobila pomoći u Rumu, gde su prihvatali evakuisane sa poplavljenih područja; u nedelju, 18.5. smo istu količinu pomoći odvezli u Sremsku Mitrovicu. U ponedeljak, 19.5. smo pomoć odvezli u Krupanj i predali opštinskom štabu, a u utorak, 20.5. smo dva puna automobila odvezli u Smederevsku Palanku i predali Crvenom krstu u toj opštini.

Iz Kancelarije za mlade u Temerinu tokom vikenda dobili smo dva puna kombija pomoći u hrani, vodi, higijenskim sredstvima, odeći i dr. I ova pomoć je bila deo onog što smo podelili na terenu.

Na naš apel za uplatu novčanih sredstava na namenski račun NSHC-a za donacije, u periodu od 16.5. do 21.5. odazvalo se šest ljudi i ukupan do sada skupljeni iznos je 15.500 dinara. Novčana pomoć biće upotrebljena za direktnu podršku nekoj od poplavama pogođenih porodica, o čemu ćemo detaljno izvestiti javnost.

U saradnji sa SPANS-om, udruženjem koje se bavi zaštitom životinja, pomogli smo i akciju sakupljanja hrane za pse i mačke. Prilikom odlaska u Smederevsku Palanku, odneli smo i 40kg suve hrane za pse.

Akcija prikupljanja pomoći traje i dalje: molimo sve ljude koji su u mogućnosti da pomognu, da donesu pomoć u hrani i higijenskim sredstvima (odeća više nije potrebna) na našu adresu, Arse Teodorovića 3 u Novom Sadu, ili da uplate donaciju na namenski račun NSHC-a br. 125-1764352-42 kod Piraeus banke.

Informacije o prikupljenoj i podeljenoj pomoći možete da pratite na ovom sajtu, na napoj Facebook stranici (NSHCentar) i na našem Twitter nalogu (@NSHCentar).

Zahvaljujemo se svim građanima koji su se uključili u akciju pomoći ljudima sa poplavljenih područja.

Specifikacija primljene i podeljene pomoći