U Kancelariji za mlade u Loznici je 22. i 23.9.2020. održana edukacija za vršnjačke edukatore, uz podršku UNFPA Srbija, a u okviru projekta „Treninzi i radionice o seksualnom i reproduktivnom zdravlju adolescenata“.

Za radionicu je vladalo veliko interesovanje! Svi učesnici su uspešno savladali gradivo i stekli diplome vršnjačkih edukatora u oblasti reproduktivnog zdravlja.

Ovo je prva od šest radionica koje će biti održane do kraja ove godine. Pored Loznice, ostali gradovi u kojima će biti edukovani vršnjački edukatori su Kikinda, Sjenica, Kraljevo, Kragujevac i Bor.

Na radionici se obrađuje šest oblasti koje pokrivaju najvažnije teme u vezi sa seksualnim i reproduktivnim zdravljem: ljubav i zaljubljivanje, veze, seksualnost mladih, pubertet, sistem reproduktivnih organa, kako nastaje trudnoća i koji su njeni ishodi, u čemu je razlika između pola i roda, šta su to seksualna orijentacija i rodni identitet, norme i ponašanje, tajne mora (tabu teme), seksualno nasilje, pristanak (saglasnost), kontracepcija i zaštita od polno prenosivih infekcija.