U Somboru i Vladičinom Hanu predstavljeni su dobitnici SEED grantova za samozapošljavanje, sa kojima je NSHC zaključio ugovore o bespovratnoj pomoći.

Radi se o najuspešnijim polaznicima SEED obuka iz oblasti organske proizvodnje hrane, turizma i socijalnog preduzetništva, u Apatinu, Kuli, Surdulici i Vladičinom Hanu. Oni su dobili podršku za pokretanje i razvoj sopstvenog posla, koja se sastoji u bespovratnoj pomoći u opremi i materijalu, u skladu sa odobrenim biznis planom. Vrednost dodeljene pomoći je do 180.000 dinara po grantu. Pored ostalog, na ovaj način biće podržane preduzetnice i preduzetnici koji se bave proizvodnjom meda, povrća, šiitake pečurki, etno turizmom, pružanjem pomoći u kući starim osobama, i dr.

Grantovi su dodeljeni u okviru SEED programa, čiji je nosilac austrijska organizacija Volkshilfe Solidarität. Partnerska organizacija u Srbiji je Novosadski humanitarni centar, a stručnu podršku realizaciji programa pruža konsultantska kuća “Tara International Consulting“. Program finansira Austrijska razvojna agencija (ADA) sredstvima Austrian Development Cooperation.