Od septembra 2016. godine, NSHC u svojstvu partnera učestvuje u realizaciji projekta „Optimizacija volonterskih usluga u vreme izbegličke krize”. Udruga „MI“ Split (Hrvatska) je koordinator projekta kofinansiranog od strane programa Evropske unije „Evropa za građane i građanke”. Vrednost projekta je €147.500 i realizuje se od 1.9.2016. do 30.11.2017.

Program “Evropa za građane i građanke”, koji je od novembra 2012. godine otvoren i za Republiku Srbiju, jedan je od programa Evropske Unije koji ima za cilj promovisanje saradnje između zemalja učesnica Programa u različitim oblastima koje su vezane zajedničkim politikama, promovisanje evropskog identiteta i evropskog građanstva.

Opšti cilj projekta „Optimizacija volonterskih usluga u vreme izbegličke krize” je da doprinese daljem jačanju uloge volontera u krizama koje se dešavaju u savremenoj Evropi. Specifičan cilj je da se formulišu na dokazima zasnovane preporuke za poboljšanje volonterskih usluga na nivou EU.

Partneri na projektu su: Udruga „MI“ Split (Hrvatska), Hrvatska mreža volonterskih centara, Novosadski humanitarni centar (Srbija), Legis Skoplje (Makedonija) , Voluntary Action Sheffield (Velika Britanija) , Önkéntes Központ Alapítvány (Mađarska) i Evropski volonterski centar (Belgija).