Projekat „Spajalica“ doprinosi stvaranju inkluzivne zajednice, u kojoj stariji sugrađani žive aktivno, zdravo i sigurno. Glavni ciljevi „Spajalice“ su promocija međugeneracijske solidarnosti i brige za starije sugrađane, kao i povećanje svesti o važnoj ulozi koju stariji imaju u društvu.Projekat je počeo 1. januara 2021. godine, uz podršku organizacije Diakonie ACT Austria, i trajaće dve godine. Projekat je finansiran sredstvima Otto per Mille Valdenzijanske crkve Italije.

U okviru projekta su planirane sledeće aktivnosti:

– Međugeneracijski klub „Spajalica“ je mesto za međugeneracijske i volonterske aktivnosti koje okupljaju starije i mlađe. Od kraja februara radiće u prostorijama NSHC-a u Novom Sadu. Klupske aktivnosti će se održavati jednom ili dva puta nedeljno, uz sve neophodne preventivne mere za zaštitu zdravlja i sprečavanje širenja koronavirusa. Od sadržaja, planirana su druženja, kreativne aktivnosti, obuka starijih za korišćenje modernih tehnologija (pametni telefoni, bankomati, tableti i računari), kao i međugeneracijsko volontiranje.

– Za najugroženije starije osobe sa otežanom pokretljivošću, NSHC će obezbediti usluge kućne nege i pomoći u kući. Usluge će pružati obučene gerontodomaćice. Ova vrsta podrške će biti obezbeđena onima koji ne mogu samostalno da obavljaju svakodnevne poslove.

– Kroz onlajn kampanju i nastupe u lokalnim medijima, NSHC će se truditi da poveća svest o značaju međugeneracijske solidarnosti i da istakne vredan doprinos koji starije osobe daju u društvu. Promovisaće se njihovo aktivno učešće u životu zajednice, uz poruke koje pozivaju na solidarnost i podršku najugroženijim starim osobama.