Projekat „Spajalica“ doprinosi stvaranju inkluzivne zajednice, u kojoj stariji sugrađani žive aktivno, zdravo i sigurno. Glavni ciljevi „Spajalice“ su promocija međugeneracijske solidarnosti i brige za starije sugrađane, kao i povećanje svesti o važnoj ulozi koju stariji imaju u društvu.Projekat je počeo 1. januara 2021. godine, uz podršku organizacije Diakonie ACT Austria, i trajaće dve godine. Projekat je finansiran sredstvima Otto per Mille Valdenzijanske crkve Italije.

U okviru projekta se sprovode sledeće aktivnosti:

– Međugeneracijski klub „Spajalica“ je mesto za međugeneracijske i volonterske aktivnosti koje okupljaju starije i mlađe. Nalazi se u prostorijama NSHC-a u Novom Sadu, Ulica Arse Teodorovića 3. Klupske aktivnosti se održavaju jednom ili dva puta nedeljno, uz sve neophodne preventivne mere za zaštitu zdravlja i sprečavanje širenja virusa korona. Klub je mesto za druženja i kreativne aktivnosti, ali i za obuku starijih za korišćenje modernih tehnologija (pametni telefoni, bankomati, tableti i računari), kao i za međugeneracijsko volontiranje. Povremeno organizujemo izlete izvan Novog Sada.

– Za najugroženije starije osobe kojima je potrebna pomoć, NSHC pruža besplatne usluge kućne nege i pomoći u kući. Usluge pružaju obučene gerontodomaćice. Ova vrsta podrške je obezbeđena onima koji ne mogu samostalno da obavljaju svakodnevne poslove, a nisu u mogućnosti da ih plate.

– Kroz onlajn kampanju i nastupe u lokalnim medijima, NSHC se trudi da poveća svest o značaju međugeneracijske solidarnosti i da istakne vredan doprinos koji starije osobe daju u društvu. Promovišemo njihovo aktivno učešće u životu zajednice, uz poruke koje pozivaju na solidarnost i podršku najugroženijim starim osobama.