Informisanje i edukacija mladih o reproduktivnom zdravlju je neophodno kako bi se sprečile brojne neželjene posledice neznanja i rizičnog ponašanja. Jednako važno je i odabrati pravi način da se važne informacije prenesu mladima, a naročito da informacije dođu i do marginalizovanih i socijalno ugroženih mladih ljudi. Da bi se obezbedila održivost i dugotrajni efekti, neophodno je uspostaviti trajne, lokalne resurse za informisanje, edukaciju i promociju reproduktivnog zdravlja mladih i prevenciju polno prenosivih infekcija, uključujući HIV/AIDS.

Uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, NSHC je u 2007 i 2008. godini realizovao šestomesečni projekat „Unapređenje reproduktivnog zdravlja mladih u Vojvodini“. I nakon isteka projekta, NSHC je nastavio da se bavi promocijom i unapređenjem reproduktivnog zdravlja mladih, kroz seriju radionica na ovu temu sa mladima širom Srbije.

Opšti cilj projekta bio je da doprinese unapređenju reproduktivnog zdravlja mladih u Vojvodini, a specifični cilj da poveća nivo znanja i informisanosti mladih o reproduktivnom zdravlju – anatomiji i fiziologiji, trudnoći, zaštiti od polno prenosivih infekcija i dr. Projekat je realizovan u 11 vojvođanskih opština: Novi Sad, Apatin, Stara Pazova, Sombor, Srbobran, Ruma, Zrenjanin, Beočin, Šid, Odžaci i Vrbas.

NSHC je u okviru ovog projekta pripremio i štampao 500 primeraka Priručnika o reproduktivnom zdravlju za vršnjačke edukatore. Takođe, NSHC je edukovao 172 vršnjačka edukatora iz 11 ciljnih opština. Polna struktura učesnika je: muškarci – 53 (30,8%), žene – 119 (69,2%), a prosečna starost svih učesnika je 17,7 godina. Ukupan broj mladih iz marginalizovanih grupa koji su prošli trening za vršnjačke edukatore bio 42 (24,4%).

Promovisan je i NSHC-ov sajt o reproduktivnom zdravlju ‘Važno je da znaš!’, kao trajni resurs informacija za širu populaciju mladih. Projekat je indirektno obuhvatio 1.000 mladih u Vojvodini.